
Een vriend of vriendin wil na een avondje stappen bij je blijven slapen. De kleinkinderen komen logeren of je hebt net te weinig ruimte in je huis om een gewoon bed neer te zetten. Dan kan een vouwbed of opklapbed de perfecte oplossing zijn. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij de aanschaf van jouw beste vouwbed?
Alles wat je moet weten voordat je een vouwbed koopt
Een vouwbed of opklapbed is heel praktisch en handig in gebruik. Je klapt het bed makkelijk uit en ook weer net zo makkelijk in, zodat hij niet meer in het zicht (of in de weg) staat. Ideaal voor onverwachtse logees, of een kleine woning. Bovendien liggen goede opklapbedden comfortabel en zijn ze makkelijk schoon te houden. Ziekenhuizen en hotels maken daarom ook vaak gebruik van deze soort bedden. Vouwbedden zijn er in veel verschillende soorten en maten, en net als bij een gewoon bed zijn er een aantal dingen waar je op moet letten voordat je een vouwbed koopt.
Waar moet een goed vouwbed aan voldoen?
Een comfortabel liggend vouwbed is erg belangrijk, vooral als je je bedenkt dat jij of je gast er ongeveer 8 uur per nacht op ligt. Net als bij een gewoon bed is een goede matras en bodem erg belangrijk. Dit zorgt er niet alleen voor dat je comfortabel ligt, maar is ook veel beter voor je rug. Het matras op een vouwbed moet minstens 10 centimeter dik zijn, dit is om ervoor te zorgen dat de rug goed wordt ondersteund tijdens het slapen.
Veel opklapbedden hebben een lage instaphoogte, dit is bij jonge logees niet heel erg, maar kan bij ouderen wat lastiger zijn. De instaphoogte staat meestal vermeldt onder de productspecificaties. Als laatste is het gewicht dat het bed aankan ook belangrijk om op te letten, de meeste standaard vouwbedden kunnen mensen van 80 tot 100 kg aan. Als je zwaarder bent moet je daarom letten op de specificaties.
Zit er een verschil tussen een vouwbed en een opklapbed?
Soms denken mensen dat er een verschil is tussen een vouwbed en een opklapbed, maar dit is vaak niet zo. Met de naam vouwbed en opklapbed wordt meestal hetzelfde product bedoeld. Wel is het zo dat de naam opklapbed ook vaak gebruikt wordt voor bedden die tegen een muur opgeklapt worden.
Hoe kun je een vouwbed opbergen?
Het opbergen van een vouwbed is heel eenvoudig. De meeste vouw- of opklapbedden hebben haken van staal of kunststof. Deze haak je in elkaar, zodat het bed ook opgeklapt blijft. Als je het bed na gebruik weer op wil klappen, vouw je deze letterlijk dubbel en klap je de haken in elkaar. Vervolgens berg je hem makkelijk op, zodat je ruimte weer helemaal vrij is. Er zijn ook vouwbedden met wieltjes aan de onderkant, zodat je deze kan verplaatsen zonder hem op te tillen.
Is een vouwbed net zo comfortabel als een gewoon bed?
Net als bij een normaal bed is een groot deel van het comfort van een opklapbed afhankelijk van de matras en bodem. Als één van de twee niet goed is, zal het bed ook niet comfortabel liggen. De meeste vouwbedden hebben twee soorten bodems: een lattenbodem of een spiraalbodem. Een opklapbed met lattenbodem is goedkoper, en geschikter voor logees en tijdelijk gebruik. Mocht je het bed permanent of voor langere tijd willen gebruiken, raden wij een spiraalbodem aan. Deze geeft meer ondersteuning aan je lichaam, ligt comfortabeler en gaat ook langer mee.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een vouwbed?
Bij het kopen van een opklapbed is het belangrijk om te letten op een aantal dingen:
Het formaat
Als eerste moet je de ruimte waarin het bed komt te staan van te voren opmeten. Het voordeel van een opklapbed is natuurlijk dat deze weinig ruimte inneemt, toch is het belangrijk om voor de zekerheid te kijken of het bed wel past in de ruimte waarin je hem neer wilt zetten. Na opmeten kun je een keuze maken welke grootte vouwbed je aan wilt schaffen, en wat de mogelijkheden zijn. Opklapbedden zijn verkrijgbaar tot 220 centimeter lang (wat erg fijn is voor langere mensen) en in beide éénpersoons- en tweepersoonsformaat.
De bodem en matras
Ook moet je erop letten om de juiste onderbodem bij de juiste soort matras te kiezen. Bijna elk soort matras past op een vouwbed met lattenbodem, maar dit is niet zo bij een vouwbed met spiraalbodem. Een spiraalbodem is niet perse nodig voor tijdelijk gebruik, maar als je van plan bent om je opklapbed vaak of permanent te gebruiken is het aan te raden om een opklapbed met spiraalbodem aan te schaffen. Deze zijn duurder, maar ook stukken comfortabeler. Houd er ook rekening mee dat het matras een aantal centimeters korter moet zijn dan het bed zelf, anders kan het bed niet worden opgevouwen.
Levensduur en garantie
Als laatste is het belangrijk om te letten op de levensduur en garantie van het opklapbed dat je aanschaft. Is het bed stevig en hoe lang heb je recht op garantie?