
Snurken zorgt ervoor dat je geen goede nachtrust hebt en overdag vaak moe bent. Terwijl een snurkbeugel de oplossing kan zijn! Wat is een snurkbeugel? En helpt dit echt? Wij vertellen hoe een snurkbeugel werkt en of het helpt!
Hoe ontstaat snurken?
Snurken wordt vaak veroorzaakt doordat de spieren in je mond, keel en tong ontspannen als je slaapt. Als je dan op je rug ligt, dan kan de tong naar achter zakken waardoor de luchtweg niet vrij is en de trillingen van het ademen zorgen voor het geluid.
Snurken wordt vaak veroorzaakt doordat de spieren in je mond, keel en tong ontspannen als je slaapt. Als je dan op je rug ligt, dan kan de tong naar achter zakken waardoor de luchtweg niet vrij is en de trillingen van het ademen zorgen voor het geluid.
Is een snurkbeugel altijd de oplossing?
Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken wat ervoor zorgt dat je snurkt, maar in deze situatie kan een snurkbeugel een oplossing zijn. Een snurkbeugel lijkt een beetje op een bitje wat je bijvoorbeeld ook gebruikt als bescherming van de tanden zoals bij hockey of boksen. Hij zorgt ervoor dat je onderkaak naar voren blijft staan waardoor de luchtweg vrij blijft en je dus niet gaat snurken. Dit simpele ding kan ervoor zorgen dat je eindelijk een goede nachtrust hebt en je niet met oordoppen hoeft te stoeien om lekker te slapen!
Om je zo goed mogelijk te voorzien van informatie voordat je er zelf eventueel een aanschaft, hebben we hieronder alle belangrijke dingen voor je op een rijtje gezet!
Hoe gebruik je een snurkbeugel?
In principe werkt een snurkbeugel erg makkelijk. De meeste die je zelf bij de apotheek of op internet kan kopen zijn eigenlijk een soort one size fits all bitjes. Deze laat je zacht worden in heet water, vervolgens bijt je er stevig in en laat je hem afkoelen. Zo zorg je ervoor dat hij perfect past in jouw mond. Voordat je gaat slapen doe je hem in en that’s it!
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een snurkbeugel?
Het belangrijkste om rekening mee te houden voordat je een snurkbeugel gaat kopen, is natuurlijk eerst erachter komen wat voor snurker degene is die het nodig heeft. Als je een snurkbeugel koopt, wat ervoor zorgt dat je tong niet in je keel glijdt, maar het snurken wordt veroorzaakt in de neus, heeft dit natuurlijk geen zin. Ligt het probleem wel bij de tong en denk je dat een snurkbeugel gaat helpen? Oriënteer goed wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten, lees reviews en ga na wat het beste bij jouw situatie past. En of je nu problemen met je gezondheid hebt of niet, ga het liefst voor een beugel die BPA vrij is. Dat geeft namelijk aan dat er geen chemische stoffen in zitten.
Wat kost een goede snurkbeugel?
De kosten van een snurkbeugel variëren sterk. Je kunt de simpele snurkbeugels al kopen vanaf €15. Je kunt kiezen uit de gewone bitjes, de opgebroken bitjes die alleen om de kiezen zitten, met of zonder neusspreiders erbij, verstelbare bitjes, noem maar op! Maar als je hem door de tandarts op maat zou laten maken, ben je een stuk duurder uit. Dan kijk je al gauw naar bedragen vanaf €700. Het voordeel daarvan is natuurlijk wel dat deze door specialisten helemaal is aangepast naar jou, van betere kwaliteit is en langer mee gaat.
Helpt een snurkbeugel tegen snurken?
Jazeker! Waarom? Omdat je kaak meer naar voren blijft staan waardoor de tong niet in de keel zakt als deze ontspant en de luchtweg hierdoor vrij blijft. Maar let op, zoals hierboven ook al vermeld, het helpt niet bij alle oorzaken van snurken! En houd er rekening mee dat het snurken niet bij iedereen volledig verholpen zal zijn. Het hangt af van je persoonlijke situatie maar de snurkbeugel kan er in ieder geval voor zorgen dat het een stuk minder is. De snurkbeugel werkt vaak ook tegen het knarsen van de tanden. Het gebruik van de snurkbeugel zorgt dus niet voor beschadiging van de tanden en gaat het soms zelfs tegen!
Wordt een snurkbeugel vergoed?
De snurkbeugel wordt niet in alle gevallen vergoed door de zorgverzekering. Degene die je wel vergoed krijgt is de op maat gemaakte door de tandarts, maar daarvoor dien je eerst wel in het ziekenhuis een slaaponderzoek te doen. Komt hieruit dat je slaapapneu hebt? Dan wordt hij volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Met moeilijke woorden heet het ook wel OSAS, wat staat voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom. Gebruik je de snurkbeugel alleen om je snurken te verminderen en doe je dat met een simpele variant die je in de winkel of op internet hebt gekocht? Dan wordt hij in de meeste gevallen niet vergoed. Bij sommige verzekeraars kan je een gedeeltelijke vergoeding krijgen, maar ga ervan uit dat je hem zelf moet betalen.
Hoe lang gaat een snurkbeugel mee?
De gemiddelde levensduur van de universele snurkbeugel is 6 maanden tot 2 jaar. Die van de op maat gemaakte is 3 tot 5 jaar.
Werkt een snurkbeugel tegen apneu?
Hij kan werken bij lichte tot matige slaapapneu, maar de meeste snurkbeugels hebben dit niet als voornaamste doel. Is er vastgesteld dat je slaapapneu hebt? Dan is het verstandig om de behandeling ervan te bespreken met de huisarts.
Handig om te weten
Houdt er rekening mee dat je aan de snurkbeugel moet wennen! Sowieso is het vreemd om iets in je mond te hebben tijdens het slapen. De beugel zorgt ervoor dat je onderkaak meer naar voren staat en minder ontspant als normaal, wat ervoor kan zorgen dat je last kan krijgen van pijn in je gezicht of pijnlijke kaken. Ook het tandvlees en de tanden kunnen geïrriteerd raken. Maar geef hem wel een echte kans en gooi hem niet gelijk de prullenbak in omdat het niet fijn zit!
Je maakt de snurkbeugel schoon door hem in het water te doen met of zonder een speciaal bruistablet erbij. Doe hem in ieder geval elke dag na het slapen in een glas met (lauw)warm water en voeg hier in ieder geval 1 keer per week een bruistablet aan toe. Spoel hem daarna goed af en hij is ’s avonds weer klaar voor gebruik! Bewaar de beugel op een schone plek, ga er netjes mee om en als je wil kan je hem ook met een tandenborstel poetsen. Ook bestaan er speciale borstels, gels of spoelingen om hem mee schoon te maken.
Bronnen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7812552/ https://sleep-doctor.com/blog/oral-appliances-for-snoring-or-sleep-apnea-have-important-potential-dental-side-effects/