
Als uw arts voorstelt dat u een slaaponderzoek, of polysomnografie, ondergaat, vraagt u zich misschien af wat er bij dit onderzoek komt kijken en wat u kunt verwachten. Slaaponderzoek helpt artsen bij het diagnosticeren van slaapstoornissen zoals slaapapneu, periodic limb movement disorder, narcolepsie, restless legs syndrome, slapeloosheid, en nachtelijk gedrag zoals slaapwandelen en REM-slaapgedragsstoornis. Vaak kunnen deze aandoeningen niet worden geïdentificeerd met een normaal bezoek aan de praktijk – uw arts moet meer overtuigend bewijs verzamelen terwijl u slaapt.
Wat is een slaaponderzoek?
Een slaaponderzoek is een niet-invasief, nachtelijk onderzoek dat artsen in staat stelt om u te monitoren terwijl u slaapt om te zien wat er in uw hersenen en lichaam gebeurt. Voor dit onderzoek gaat u naar een slaaplaboratorium dat is ingericht voor overnachtingen – meestal in een ziekenhuis of slaapcentrum. Terwijl u slaapt, controleert een EEG uw slaapstadia en de cycli van REM- en non-REM- of NREM-slaap die u ‘s nachts doorloopt, om mogelijke verstoringen in het patroon van uw slaap vast te stellen. Bij een slaaponderzoek worden ook zaken gemeten als oogbewegingen, zuurstofgehalte in uw bloed (via een sensor – er komen geen naalden aan te pas), hart- en ademhalingsfrequentie, snurken en lichaamsbewegingen.
De gegevens van uw slaaponderzoek worden meestal door een technoloog afgenomen en later door uw arts geëvalueerd. Dit kan tot twee weken duren, waarna een afspraak wordt gemaakt om de resultaten te bespreken.
Soorten slaaponderzoek
Slaaponderzoek verzamelt gegevens over wat er in het lichaam van een persoon gebeurt tijdens de slaap. Er zijn verschillende soorten slaaponderzoek beschikbaar, afhankelijk van iemands symptomen en de slaapstoornissen die aanwezig kunnen zijn.
- Polysomnografie: Bij polysomnografie monitort een slaaptechnicus een patiënt die ‘s nachts in een gespecialiseerde kliniek verblijft. Gedurende de nacht worden verschillende functies gemeten, zoals oogbewegingen, hersen- en spieractiviteit, ademhalingsinspanning en luchtstroom, zuurstofgehalte in het bloed, lichaamshouding en -bewegingen, snurken en hartslag.
- Meervoudige slaaplatentietest: Multiple slaaplatentietests meten hoe snel iemand in slaap valt en hoe snel hij in de REM-slaap komt tijdens dutjes overdag. Deze test wordt hoofdzakelijk gebruikt om overmatige slaperigheid overdag vast te stellen, die te wijten kan zijn aan narcolepsie of een onbekende oorzaak (idiopathische hypersomnie).
- CPAP-titratie: Continue positieve luchtwegdruk (CPAP) is een gebruikelijke behandeling voor slaapapneu. Bij CPAP-titratie bepaalt een technoloog de hoeveelheid luchtdruk die de patiënt van zijn CPAP nodig heeft, zodat zijn apparaat voor thuisgebruik goed kan worden geprogrammeerd. Voor CPAP-titratie is meestal een tweede slaaponderzoek nodig. Als er een sterk vermoeden van slaapapneu bestaat, kan een onderzoek met gesplitste nachten een optie zijn. Bij een onderzoek met gesplitste nachten wordt tijdens de eerste helft van de nacht polysomnografie gebruikt om slaapapneu vast te stellen, terwijl tijdens de tweede helft van de nacht CPAP-titratie wordt uitgevoerd.
- Testen van slaapapneu thuis: Thuis slaapapneu testen verzamelen ‘s nachts gegevens over de ademhaling, hartslag en andere variabelen van de patiënt. Vergeleken met polysomnografie levert een thuisslaaponderzoek echter minder informatie op, en het proces wordt niet gecontroleerd door een technoloog.
Wat kan een slaaponderzoek diagnosticeren?
Een slaaponderzoek wordt gebruikt om een diagnose te stellen bij veel slaapstoornissen, waaronder
- Slapeloosheid
- Slaapapneu
- Rusteloze benen syndroom
- Narcolepsie
- Periodieke Bewegingsstoornis
- Slaapwandelen
- Slaap praten (Somniloquy)
- REM slaap gedragsstoornis
Wie heeft een slaaponderzoek nodig?
Slaaponderzoek is een belangrijk diagnostisch instrument voor veel slaapstoornissen, maar het is niet in alle gevallen nodig. Een arts kan een slaaponderzoek voorschrijven afhankelijk van iemands symptomen en algehele gezondheid.
Praat met uw arts als u slaapproblemen of symptomen overdag hebt, zoals vermoeidheid, slaperigheid, depressie of concentratieproblemen. Patiënten met obesitas die slaapproblemen hebben, moeten worden gescreend op slaapapneu. Uw arts kan u helpen bepalen of een slaaponderzoek voor u geschikt is.
Als bij u een slaapstoornis is vastgesteld en uw symptomen niet verbeteren door behandeling, kan een vervolgslaaponderzoek uw arts helpen bij het bepalen van de volgende stappen in uw behandeling.
Hoeveel kost een slaaponderzoek?
De kosten van een slaaponderzoek zijn moeilijk te schatten. Het hangt af van het type onderzoek dat wordt gedaan en wat een instelling rekent. Kleine klinieken rekenen meestal minder in vergelijking met grote ziekenhuizen. Het is belangrijk om rechtstreeks met de kliniek te spreken die uw slaaponderzoek uitvoert voor de meest nauwkeurige informatie.
Verzekeringsdekking voor een slaaponderzoek
De kosten die u moet betalen hangen af van wat uw verzekering dekt. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij voor meer informatie over de dekking van slaaponderzoeken door uw verzekering.
Als uw arts u een slaaponderzoek voorstelt, maar uw verzekering de dekking voor het onderzoek afwijst, kan het helpen om te vragen of u in beroep kunt gaan tegen de afwijzing van de dekking. Dit houdt meestal in dat u moet documenteren waarom het onderzoek medisch gezien noodzakelijk is. Uw arts kan u helpen bij het samenstellen van het papierwerk dat nodig is om een beroep in te dienen.
Bron Slaaponderzoek: