
Wij gebruiken graag de term Memory Foam Matras. De Nederlandse naam is traagschuim matras.
De beste omschrijving is waarschijnlijk een drukverlagend matras!
Maar je hoort ook wel visco-elastisch schuim en lazy foam. En omdat memory foam is ontwikkeld door de NASA, kan je het ook hebben over Nasa-schuim.
Wij leggen je graag uit hoe het aanpassend vermogen van Memory Foam werkt en hoe een goed schuimmatras is opgebouwd.
Natuurlijk vertellen we je ook wat volgens ons de beste Memory Foam matrassen zijn.
Inhoud
- 1 Hoe is een Memory Foam matras opgebouwd?
- 2 De eigenschappen van een Memory Foam Matras
- 3 Product details
- 4 Wie zou een Memory Foam matras moeten kopen?
- 5 Waar moet u op letten bij een traagschuim matras?
- 6 Hoe voelt het om op een traagschuim matras te slapen?
- 7 Wat zijn de verschillende soorten Memory Foam?
- 8 Hoeveel kost een Memory Foam matras?
- 9 Korting op Memory Foam Matrassen
- 10 Hoe lang gaat een Memory Foam matras mee?
- 11 Laatste aandachtspunten bij een Memory Foam matras
- 12 Veel gestelde vragen Memory Foam Matrassen
Hoe is een Memory Foam matras opgebouwd?
We maken gelijk maar even duidelijk dat een Memory Foam matras niet alleen uit traagschuim bestaat.
Het grootste gedeelte is namelijk gewoon schuim, vaak koudschuim. Er zijn ook hybride modellen die met pocketveren werken. De Memory Foam laag is het bovenste gedeelte van het matras.
De stevigheid van het matras zit dus in de kern, maar de toplaag kan zich aanpassen aan je lichaam. Dit is dus een soort toplaag met aanpassend vermogen.
Memory Foam, voor het eerst ontwikkeld door de NASA en technisch bekend als visco-elastisch schuim, is een van de populairste bestanddelen van matrassen geworden. Voor veel mensen staat traagschuim synoniem voor comfort.
De eigenschappen van een Memory Foam Matras
Memory Foam heeft een trouwe aanhang verworven vanwege zijn unieke eigenschappen; het drukt samen in verhouding tot het gewicht dat erop wordt uitgeoefend en neemt dan langzaam weer zijn volledige omvang aan. Daardoor omsluit het het lichaam met een op maat gemaakte demping, wat bijdraagt tot een aanzienlijke drukverlichting.
Dankzij de contouren blinkt traagschuim uit in bewegingsisolatie en maakt het geen geluid, waardoor de kans dat u wakker wordt van een partner die in en uit bed stapt kleiner wordt.
Wanneer kiezen voor traagschuim?
Erg veel mensen kiezen tegenwoordig voor een matras met traagschuim. Dit is eigenlijk best wel logisch, want er zitten grote voordelen aan:
- Een matras wil die zich aan jouw lichaam aanpast
- Erg zacht aanvoelt
- De drukpunten wegneemt
- Geen last hebt van de bewegingen van een ander
- Voor de zijslaper (74% van de mensen)
Let op: Memory Foam matrassen zijn niet voor iedereen geschikt, want ze hebben ook mogelijke nadelen.
Nadelen kunnen zijn:
- Te warm slapen
- Te veel wegzakken in het matras
- Lastiger bewegen bovenop het bed (bv tijdens de seks)
De 8 beste matrassen met Memory Foam
We hebben 8 verschillende categorieën voor de beste Memory Foam matras onderzocht. Wil een matras met traagschuim kies dan jouw Memory Foam matras uit deze lijst:
- Beste Memory Foam matras OVERALL – Emma O2 (review)
- Beste Memory Foam matras prijs-kwaliteitverhouding – M Line Wave (review)
- Goedkoopste Memory Foam matras – Maxi Foam, Beter Bed (review)
- Beste matras Memory Foam matras tegen rugpijn – Tempur Matras Sensation (review)
- Beste Memory Foam matras betaalbare top-kwaliteit – Tempur One (review)
- Beste Memory Foam matras met pocketvering – MLine Slow Motion 6 (review)
- Beste Memory Foam matras aanpasbaar – Snoozzy Matras (review)
- Beste Memory Foam matras voor goede koeling – Bamboo Cool, Beter Bed (review)
Product details
Emma O2
Het traagschuimen matras van Nederland die het meest verkocht wordt. En dat is wat ons betreft volkomen terecht!
Uniek Memory Foam Matras: Beste OVERALL
Prijs (90×200): € 324,35
Prijs (180×200): € 681,85
Alle maten verkrijgbaar.
Nu met 25% korting! Maak gebruik van deze actie!
Winnaar: Beste Matras van Nederland!
Uniek traagschuim matras, geschikt voor alle soorten slapers.
Drie unieke, goed samenwerkende lagen:
1. Airgocell schuimlaag: Innovatieve toplaag van het Emma O2 matras. Zorgt voor uitstekende puntelasticiteit, hierdoor drukt het matras alleen in op de plek waar het nodig is.
2. Memory Foam: Zeer goed visco elastisch schuimlaag, waardoor je geen last hebt van drukpunten. Hierdoor heb je de meest natuurlijke slaaphouding.
3. HRX schuim: de basis van het matras dat zorgt voor de stevigheid van het matras. Ook dit speciaal gesneden schuimlaag is een innovatief deel van het matras.
Beoordelingen Emma O2
- Ondersteuning 6,5
Let op: De lagere beoordeling op ondersteuning heeft te maken met het traagschuim. Hierdoor lig je heerlijk in het matras. Dit geeft tegelijk minder ondersteuning. Veel mensen vinden de Memory Foam (traagschuim) laag juist heerlijk. Kijk daarom vooral naar de beoordelingen van de ligeigenschappen. En maak natuurlijk altijd gebruik van het proefslapen.
-
-
Ondersteuning rugslapers 7,0
-
Ondersteuning zijslapers 6,2
-
Ondersteuning buikslapers 6,1
-
2. Levensduur 8,9
-
-
Schade aan matras –
-
Verandering in lichaamsondersteuning 8,7
-
Verandering in hoogte 9,1
-
Verandering in hardheid 9,5
-
3. Ligeigenschappen 8,6
-
-
Drukverdeling 8,6
-
Veerkracht 8,4
-
Minimale dikte 8,5
-
4. Vochtdoorlatendheid 6,4
Wie zou een Memory Foam matras moeten kopen?
U zou een memory foam matras moeten kopen als u pijn heeft ervaren (door het slapen of anderszins), het gevoel wilt hebben dat u “in” het matras slaapt in plaats van “op” het matras, en/of bewegingsisolatie op prijs stelt om nachtelijke verstoringen te beperken.
Zijslapers, die veel last hebben van de heupen en schouders, hebben vaak goede resultaten met traagschuim matrassen. Rug- en buikslapers, vooral diegenen die minder dan 100 kg wegen, waarderen deze bedden ook.
Traagschuim is niet het meest geschikt voor mensen die warm slapen. Het kan een slechte match zijn voor mensen die gemakkelijk moeten kunnen bewegen op de matras (ook voor seksuele activiteit).
Waar moet u op letten bij een traagschuim matras?
Om de beste traagschuim matras te vinden, helpt het om te weten waar u op moet letten.
Over het algemeen biedt traagschuim bovengemiddelde drukverlichting en bewegingsisolatie, maar kan het voor sommige mensen te warm slapen en te veel inzakken.
Fabrikanten voegen vaak onderdelen toe om de nadelen aan te pakken, maar de werkelijke effecten van deze ontwerp veranderingen zijn wisselend.
Wanneer u specifieke modellen bekijkt, overweeg dan de volgende factoren en hoe belangrijk ze zijn voor uw persoonlijke beslissing:
- Prijs: De prijs is niet te vermijden, en u moet er zeker van zijn dat elke matras die u serieus overweegt in uw budget past. Een goed Memory Foam matras kost tussen de 300 en 2000 euro, uitgaande van de maat 90×200 cm.
- Slaaphouding: De behoefte aan ondersteuning van uw lichaam varieert op basis van uw typische slaaphouding. Traagschuim is een goede keuze voor zijslapers die last hebben van scherpere drukpunten. Het kan ook goed werken voor rug- en buikslapers als ze een lichter lichaamsgewicht hebben of als de matras aan de stevigere kant is.
- Contouren: Vrijwel alle traagschuim zal een opmerkelijke omhulling hebben, maar sommige modellen hebben een zachter schuim met een nog meer uitgesproken omhulling. Bedenk hoeveel u “op” of “in” het bed wilt slapen en kies dan een matras die aan die voorkeur voldoet.
- Kwaliteit materialen: Uitstekende materialen zorgen voor meer duurzaamheid en topprestaties. Alle schuimsoorten verslijten na verloop van tijd, maar traagschuim van mindere kwaliteit zakt sneller in, waardoor de ondersteuning en het comfort afnemen.
- Hardheidsniveau: Elke persoon heeft zijn eigen voorkeur voor de hardheid van de matras en het is van cruciaal belang om een matras te zoeken die aan die voorkeur voldoet. Als algemeen principe geldt dat zijslapers en mensen met een lager lichaamsgewicht de voorkeur geven aan zachtere matrassen.
- Bewegingsisolatie: Bij traagschuim mag je een goede bewegingsisolatie verwachten, maar niet al deze matrassen zijn in dit opzicht gemaakt. Als u extreem gevoelig bent voor verstoringen van de slaap, zoek dan naar een bed met meer contouren en een grotere bewegingsisolatie.
- Drukontlasting: Drukontlasting is een opvallende eigenschap van traagschuim omdat het elk deel van het lichaam de demping kan geven die het nodig heeft. Als u veel last heeft van drukpunten, zoek dan naar een traagschuim bed met een voldoende dik comfortsysteem om te voorkomen dat u door het schuim heen zakt.
- Bewegingsgemak / Seks: Traagschuim heeft een minimale veerkracht door hoe langzaam het zijn vorm weer aanneemt. Dit kan het moeilijk maken om op het bed te bewegen, ook tijdens het vrijen, en kan bij sommige mensen het gevoel geven vast te zitten in de matras. Als dit een probleem voor u is, ga dan op zoek naar een traagschuim matras met een mildere contourvorming.
- Randondersteuning: Met zijn kenmerken van compressie en gebrek aan veerkracht, hebben randen de neiging een probleemgebied te zijn voor traagschuim matrassen. Het schuim zakt meer rond de rand, wat problematisch kan zijn voor mensen die willen slapen of zitten in de buurt van de omtrek van de matras.
- Temperatuurregeling: Wanneer traagschuim zich naar het lichaam vormt, kan het de luchtstroom door de matras afsnijden. Bovendien houdt het schuim zelf warmte vast, waardoor het nog zachter wordt en de luchtstroom verder wordt beperkt. Sommige matrassen hebben functies om de warmteontwikkeling te verminderen, maar mensen die warm slapen moeten zich ervan bewust zijn dat zelfs de nieuwste traagschuimen met verschillende infusies nog steeds de neiging hebben om warmer te slapen dan andere matrasmaterialen.
- Lawaai: Een luide matras die piept als je erop beweegt, kan zowel vervelend als storend zijn. Matrassen van volschuim zijn extreem stil, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die gevoelig zijn voor lawaai.
Hoe voelt het om op een traagschuim matras te slapen?
Als u nog nooit een traagschuim matras hebt geprobeerd, vraagt u zich natuurlijk af hoe het aanvoelt. Hoewel woorden het niet perfect kunnen uitleggen, geeft dit gedeelte u een idee:
Zweven op wolken: Met een meer pluche, dempend gevoel, beschrijven klanten traagschuim vaak als hoe ze zich voorstellen dat het is om “op een wolk te slapen.”
Een grote, warme knuffel: Traagschuim vormt zich naar het lichaam en geeft een knuffelend gevoel dat comfortabel kan zijn, maar ook warmte kan vasthouden.
Samen en toch alleen: Wanneer u op deze matrassen ligt, wordt u bijna niet beïnvloed door bewegingen die aan de andere kant van het bed plaatsvinden.
Geen drukplekken: De drukverlaging van traagschuim kan de impact verminderen op delen van het lichaam waar u misschien gewend bent pijn of stress te voelen.
Wat zijn de verschillende soorten Memory Foam?
Alle vormen van Memory Foam hebben gemeenschappelijke kenmerken, maar niet alle Memory Foam matrassen zijn hetzelfde. Het gevoel, de duurzaamheid en de prestaties kunnen verschillen, afhankelijk van de samenstelling en het type van het schuim, evenals de kwaliteit ervan.
Traditioneel Memory Foam
Traditioneel Memory Foam biedt de meest klassieke prestaties van dit materiaal. Het geeft diepe contouren en bewegingsisolatie samen met een opmerkelijk warmtebehoud en minimale veerkracht.
Zowel de voor- als nadelen zijn gemakkelijk te herkennen, en als gevolg daarvan is dit type traagschuim controversieel.
Sommige mensen zijn dol op de ‘wolkachtige omhelzing’, terwijl anderen klagen over het gevoel vast te zitten in het schuim of oververhitting tijdens de nacht.
Met nieuwere Memory Foam matrassen op de markt is het gebruik van traditioneel traagschuim iets afgenomen, maar het is nog steeds vaak te vinden in het comfortsysteem van all-foam en hybride bedden.
Plantaardig Memory Foam
Bij het productieproces van Memory Foam worden een handvol chemicaliën gebruikt, waarvan sommige afkomstig zijn van aardolie.
In een op planten gebaseerd traagschuim, dat soms een “bio” schuim wordt genoemd, wordt een bepaald percentage van die petrochemische stoffen vervangen door producten die afkomstig zijn van plantaardig materiaal, zoals sojaolie.
Traagschuim op plantaardige basis is aantrekkelijk voor milieubewuste klanten, maar het is belangrijk op te merken dat de plantaardige oliën een deel van de petrochemische stoffen vervangen, maar niet alle.
Omdat de rest van het productieproces vergelijkbaar is, zijn de prestaties van plantaardig traagschuim vergelijkbaar met die van andere soorten. Het kan wel een iets hoger prijskaartje hebben dan op aardolie gebaseerd traagschuim.
Memory Foam met gel
Memory Foam met gel voegt een gelmateriaal toe aan het schuim zelf. De gel kan worden toegevoegd in een wervelpatroon of kan worden ingesloten in kleine parels die door het schuim worden verspreid.
Het doel van het verwerken van gel in traagschuim is om te proberen het vasthouden van warmte te verminderen. De gels hebben vaak eigenschappen die zijn ontworpen om warmte uit het schuim te absorberen, zodat er geen warmte wordt opgebouwd in de buurt van het slaapoppervlak en rond uw lichaam.
Schuim met gel komt vaak voor en kan, afhankelijk van de gebruikte gel, een bescheiden vermindering van de warmte-retentie geven. Toch zal ook dit traagschuim meer opwarmen dan andere matras materialen.
Met koper versterkt Memory Foam
In dit type Memory Foam zijn met koper gevulde parels door het schuim gemengd. Deze parels zijn bedoeld om de warmte van het oppervlak van de matras af te voeren. Koper heeft antibacteriële eigenschappen, wat geurtjes en bederf van de matras kan helpen voorkomen.
Van veel producten met koper wordt beweerd dat ze de bloedsomloop of het spierherstel bevorderen. Tot op heden is er weinig bewijs dat kopergel in een matras directe positieve of negatieve effecten heeft op de individuele gezondheid.
Hoeveel kost een Memory Foam matras?
De typische prijsklasse voor Memory Foam matrassen gaat van 300 tot 1000 euro, maar er zijn opties met prijskaartjes boven en onder deze bedragen. Een aantal factoren kunnen de kosten van deze bedden beïnvloeden:
- Dikte van de traagschuimlaag: Als er meer lagen of dikkere lagen traagschuim zijn, zal de matras waarschijnlijk een hogere prijs hebben.
- Dichtheid van het traagschuim: Matrassen die traagschuim met een hoge dichtheid gebruiken, hebben de neiging duurder te zijn, maar ze gaan doorgaans ook langer mee.
- Waar het gemaakt is: Matrassen die in de VS zijn gemaakt, hebben de neiging duurder te zijn dan matrassen die in China of andere landen zijn gemaakt.
- Extra kenmerken: Speciale designelementen of materialen kunnen de prijs van een traagschuimmatras opdrijven. Bijvoorbeeld textiel om warmteontwikkeling tegen te gaan of het gebruik van organische materialen kunnen de prijs opdrijven.
Korting op Memory Foam Matrassen
Wij zijn niet alleen op zoek naar de beste matrassen, maar ook naar goede aanbiedingen. Wij verzamelen de kortingcodes op de matrassen. Zelfs een zeer goed (en duur) Memory Foam matras kan vaak met een mooie korting gekocht worden.
Hoe lang gaat een Memory Foam matras mee?
De meeste Memory Foam matrassen gaan zes tot acht jaar mee voordat ze problemen krijgen met doorzakken of verminderde prestaties. Deze levensduur is langer dan die van de meeste binnenveringmatrassen en luchtbedden, vergelijkbaar met hybriden, en korter dan die van volledig latex bedden.
Een goed Memory Foam Matras gaat wel 10 jaar mee!
Zaken die de levensduur kunnen beïnvloeden zijn onder andere:
- Kwaliteit van de materialen: Traagschuimlagen die dikker en dichter zijn, en deel uitmaken van een matras dat met veel aandacht voor detail is gemaakt, hebben veel meer kans om lang mee te gaan.
- Belasting van de matras: Een matras wordt meer belast door koppels dan door een individuele persoon, door mensen met een hoger lichaamsgewicht, en door kinderen (of huisdieren) die op het bed springen.
- Onderhoud van de matras: Als de matras niet wordt gebruikt zoals hij bedoeld is, kan hij sneller slijten. Een niet-ondersteunend frame kan bijvoorbeeld het risico op vroegtijdige schade aan de matras zelf vergroten. Het gebruik van een matrasbeschermer helpt de matras te beschermen tegen gemorste vloeistof die het schuim zou kunnen beschadigen.
Hoogwaardig schuim is duurder, maar die investering betaalt zich na verloop van tijd vaak terug. Door voor betere materialen te kiezen en de matras vervolgens goed te onderhouden, kunt u er direct aan bijdragen dat uw bed langer meegaat.
Laatste aandachtspunten bij een Memory Foam matras
Nu u een stevige basis aan informatie over traagschuimmatrassen hebt, zijn er nog slechts een paar andere punten die u moet behandelen om uw kennis te compleet te maken.
Proefperiode
Proefslapen is de manier om te ontdekken of het matras echt bevalt. Even in de winkel op een matras liggen is achterhaald. Daarom is het online kopen van een matras aan te bevelen. Maar maak altijd bewust gebruik van bijvoorbeeld de 100 dagen proefslapen.
Voldoende ondersteuning in bed
Uw matras is slechts één onderdeel van uw bed; een ander onderdeel is uw bedframe. Zorg ervoor dat het frame dat u gebruikt in overeenstemming is met de matrasgarantie. Dit verbetert de prestaties en houdt uw garantie geldig. Als u nog geen kwaliteitsonderstel heeft, neem dan de kosten van een nieuw onderstel op in uw budget.
Passend beddengoed
Beddengoed is een ander aspect van het opmaken van uw bed dat uw overweging waard is. Luchtdoorlatende lakens of een lichter dekbed kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn als u een traagschuimmatras koopt en bezorgd bent over warm slapen. U wilt ook een kwaliteitskussen dat met uw matras samenwerkt om de wervelkolom in lijn te brengen.
Veel gestelde vragen Memory Foam Matrassen
Wat is de beste Memory Foam matras voor zijslapers?
Memory Foam matrassen zijn ideaal voor zijslapers, maar het beste model is een model dat aan uw unieke slaapbehoeften voldoet. Zijslapers hebben een uitstekende drukverlichting nodig om drukpunten te vermijden, en traagschuim vormt zich naar het lichaam om gevoelige zones te dempen en de taille te ondersteunen.
Toch zijn er nog andere factoren waar zijslapers rekening mee moeten houden voordat ze een nieuw matras kopen. Zijslapers hebben bijvoorbeeld een uitgebalanceerde ondersteuning nodig om hun rug goed te kunnen uitlijnen. Uw lichaamstype bepaalt mede welke hardheidsgraad u moet kiezen, hoewel traagschuim subjectief “zacht” kan aanvoelen, ongeacht de totale hardheid. Persoonlijke voorkeuren, zoals de neiging om warm te slapen, kunnen ook een rol spelen bij uw beslissing.
Wat is de beste Memory Foam matras voor mensen met rugpijn?
Traagschuim kan uw rugpijn verzachten met zijn drukverlagende kwaliteiten, maar alleen als uw matras voldoende ondersteuning biedt in de juiste hardheidsgraad voor uw lichaamstype. Aangezien alle schuimrubberen matrassen niet altijd zo ondersteunend zijn als hybride of binnenveringmodellen, kunt u het beste een matras kiezen met ondersteunende eigenschappen zoals ergonomische zonering.
Standaard traagschuim matrassen kunnen ook voldoende ondersteuning bieden, maar alleen als ze stevig genoeg zijn. Hoewel sommige mensen alle traagschuimmatrassen als zacht beschouwen, komt dit eerder door hun drukverlagende en contourvormende kwaliteiten dan door hun algehele hardheid. Een te zacht matras verhindert de juiste uitlijning van de wervelkolom, terwijl een te stevig matras de gewrichten kan samendrukken en tot spanningen kan leiden, ondanks dat het de druk verlicht.
Wat is de beste goedkope Memory Foam matras?
Aangezien traagschuim matrassen tot de goedkoopste opties op de markt behoren, kunnen zelfs goedkope modellen uitstekende keuzes zijn die aan uw slaapbehoeften voldoen. Zoals altijd met matrassen, is er geen enkele matras die als de “beste” kan worden omschreven. Houd rekening met uw lichaamstype, uw gebruikelijke slaaphouding en uw persoonlijke voorkeuren om te bepalen wat het beste voor u is.
Als u eenmaal hebt besloten wat u van een matras verlangt, kunt u het veld verkleinen door onafhankelijke beoordelingen te lezen en te ontdekken hoe verschillende matrassen presteren. Het is ook de moeite waard om te overwegen dat u misschien een hoger geprijsd traagschuim matras met korting kunt kopen, hetzij door online promoties of door te wachten op een uitverkoop.
Zijn Memory Foam matrassen warm tijdens het slapen?
Traagschuim matrassen hebben de neiging om warmer te slapen dan andere matrassoorten. Matrasfabrikanten hebben echter geprobeerd om dit nadeel te ondervangen. Traagschuim matrassen slapen warm om twee redenen: de luchtstroom en het vasthouden van warmte.
Alle schuimrubberen bedden zijn massief en hebben daarom een minimale luchtstroom door de romp van het matras. Traagschuim verergert dit probleem echter door zich nauw aan het lichaam aan te passen en zo ook de luchtstroom aan de oppervlakte te verhinderen. Ademende hoezen helpen wel, maar slechts marginaal. Het eenvoudigste probleem om aan te pakken is warmte-retentie, dat optreedt wanneer het bed uw lichaamswarmte absorbeert en warmer aanvoelt naarmate de nacht vordert. Traagschuim met gel en koper kan de warmte-retentie enigszins verminderen, terwijl schuim met open cellen zelfs koeler kan slapen.