
Een traagschuim matras kan zorgen voor de nodige drukverlaging.
Je lichaam zakt letterlijk in het traagschuim.
Hierdoor lig je beter, en krijg je een betere nachtrust.
Waar moet je op letten als je een koudschuim matras met een laag traagschuim koopt?
Wij leggen het uit.
Onze zoektocht naar het beste koudschuim en traagschuim matras
Wij zijn al lange tijd op zoek naar het beste matras van Nederland. 🏆
In onze zoektocht kwamen we eind 2022 het Stellar matras van Morningstar Sleeps tegen.
Een eerlijk Nederlands product, met zeer veel tevreden klanten. 👍
Daarom hebben wij het Morningstar Stellar matras direct getest.
10% EXTRA korting met MATRASKOPEN10
De verschillende namen voor traagschuim
Wij gebruiken graag de term Memory Foam Matras. De Nederlandse naam is traagschuim matras.
De beste omschrijving is waarschijnlijk een drukverlagend matras!
Let op: elke fabrikant gebruikt andere benamingen.
Van beste geheugenschuim matras tot visco-elastisch schuim.
Ook memory foam, slow motion foam, lazy foam of gewoon Nasa Schuim!
De oorsprong komt van een uitvinding van de Nasa. Dit geeft goed weer op welke manier het traagschuim kan helpen bij een goede nachtrust.
Het verschil tussen koudschuim en traagschuim?
Een goed koudschuim matras is zeer veerkrachtig door het gebruik van polyol. Dit maakt zorgt voor een goede ondersteuning.
Traagschuim heeft juist een drukverlagend effect. Is dus een soort van malvorming. Je zakt met je lichaam in het traagschuim.
Je kan bijna zeggen dat traag- en koudschuim het tegenovergestelde is.
De veerkracht is dus geheel anders, maar ook heeft koudschuim wel een open celstructuur.
De combinatie van beide soorten geeft een zeer interessant matras.
Wat is een Nasa matras?
Nasa matrassen bestaan uit traagschuim.
Traagschuim is van nature stevig, maar wordt verzacht door lichaamsgewicht en lichaamswarmte.
Hierdoor vormt de matras zich volledig naar het lichaam en ontstaan er geen drukpunten.
Dit brengt vele voordelen met zich mee. Het zorgt onder andere voor een betere doorbloeding en het zorgt ervoor dat u geen last meer hebt van pijnlijke spieren of gewrichten.
Daarnaast is een nasa matras een garantie voor een goede slaap, omdat je direct een goede houding aanneemt. Zo kun je optimaal ontspannen en zul je niet meer snel liggen woelen of draaien.
Door het traagschuim kan een nasa matras langdurig worden gebruikt. Het is namelijk stevig, maar toch zacht en brengt bovendien slechts een zeer kleine kans op doorliggen met zich mee.
Waar komt de naam Nasa-Matras vandaan?
Memory foam is ontwikkeld door de NASA, je kan het dus ook hebben over Nasa-schuim.
Wij leggen je graag uit hoe het aanpassend vermogen van Memory Foam werkt en hoe een goed schuimmatras is opgebouwd.
Natuurlijk vertellen we je ook wat volgens ons de beste Memory Foam matrassen zijn.
Traagschuim is populair
Een traagschuim matras is zeer populair. Door deze Nasa uitvinding zijn matrassen veel beter geworden.
Je lichaam zakt in het traagschuim. Hierdoor heb je de beste drukpunt verlaging.
Waar wordt traagschuim van gemaakt?
Traagschuim wordt gemaakt van polyurethaan, maar dan wel visco-elastisch.
Visco-elastisch polyurethaanschuim – dus traagschuim – werd voor het eerst ontwikkeld door NASA-ingenieurs.
Traagschuim wordt zachter en past zich beter aan wanneer het wordt blootgesteld aan lichaamswarmte, waardoor het zich kan vormen naar de unieke contouren van uw lichaam.
Als het afkoelt, neemt het schuim zijn oorspronkelijke vorm weer aan.
Waarom een memory foam matras kopen?
Antwoord: als u ‘in’ het matras wil liggen in plaats van erop.
Of dit een geschikt matras voor je is, kom je alleen achter als je gaat proefslapen!
Zijslapers, die veel last hebben van de heupen en schouders, hebben vaak goede resultaten met traagschuim matrassen. Rug- en buikslapers, vooral diegenen die minder dan 100 kilo wegen, waarderen deze bedden ook.
Uit onze tests blijkt dat traagschuim niet het meest geschikt is voor mensen die warm slapen. Het kan een slechte match zijn voor mensen die gemakkelijk moeten kunnen bewegen op de matras, ook voor seksuele activiteit.
Waar moet u op letten bij het kiezen van een traagschuim matras?
Om de beste traagschuim matras te vinden, helpt het om te weten naar welke dingen u moet zoeken.
In het algemeen hebben we gemerkt dat traagschuim bovengemiddeld drukverlagend en bewegingsisolerend werkt, maar dat het voor sommige mensen te warm kan zijn en te veel kan doorzakken.
Fabrikanten voegen vaak onderdelen toe om de nadelen aan te pakken, maar de werkelijke effecten van deze ontwerpveranderingen zijn gemengd.
Wanneer u specifieke modellen bekijkt, overweeg dan de volgende factoren en hoe belangrijk ze zijn voor uw persoonlijke beslissing.
- Prijs: Je kunt niet om de prijs heen, en je moet er zeker van zijn dat elke matras die je serieus overweegt in je budget past.
- Slaaphouding: De behoefte aan ondersteuning van uw lichaam varieert op basis van uw typische slaaphouding. Uit onze tests is gebleken dat traagschuim een goede keuze is voor zijslapers met een hoger drukpunt. Het kan ook goed werken voor rug- en buikslapers als ze een lichter lichaamsgewicht hebben of als de matras aan de stevigere kant is.
- Contouren: Vrijwel alle traagschuim bedden die we hebben getest hebben een opmerkelijke omhulling, maar sommige modellen hebben een zachter schuim met een nog meer uitgesproken omhulling. Bedenk hoeveel u “op” of “in” het bed wilt slapen en kies dan een matras die aan die voorkeur voldoet.
- Kwaliteit materialen: Uitstekende materialen zorgen voor meer duurzaamheid en topprestaties. Alle schuimsoorten verslijten na verloop van tijd, maar traagschuim van mindere kwaliteit zakt sneller in, waardoor de ondersteuning en het comfort afnemen.
- Hardheidsniveau: Elke persoon heeft zijn eigen voorkeur voor de hardheid van de matras en het is van cruciaal belang om een matras te zoeken die aan die voorkeur voldoet. Als algemeen principe geldt dat zijslapers en mensen met een lager lichaamsgewicht de voorkeur geven aan zachtere matrassen.
- Bewegingsisolatie: Bij traagschuim mag je een goede bewegingsisolatie verwachten, maar niet al deze matrassen zijn in dit opzicht gemaakt. Als u extreem gevoelig bent voor verstoringen van de slaap, zoek dan naar een bed met meer contouren en een grotere bewegingsisolatie.
- Drukverlaging: Uit onze tests blijkt dat drukontlasting vaak een opvallende eigenschap van traagschuim is, omdat het elk deel van het lichaam de demping kan geven die het nodig heeft. Als u veel last heeft van drukpunten, zorg er dan voor dat u een traagschuim bed zoekt met een voldoende dik comfortsysteem om te voorkomen dat u door het schuim heen zakt.
- Bewegingsgemak / Seks: Traagschuim heeft een minimale veerkracht door hoe langzaam het zijn vorm aanneemt. Dit kan het moeilijk maken om op het bed te bewegen, ook tijdens het vrijen. Sommige testpersonen hebben het gevoel dat ze “vastzitten” in de matras. Als dit een probleem voor u is, ga dan op zoek naar een traagschuim matras met een mildere contourvorming.
- Randondersteuning: We voeren op alle matrassen randtests uit, en de randen zijn vaak een probleemgebied voor traagschuimmatrassen. Het schuim zakt meer rond de rand, wat problematisch kan zijn voor mensen die dicht bij de rand van de matras willen slapen of zitten.
- Temperatuurregeling: Wanneer het zich naar het lichaam vormt, kan traagschuim de luchtstroom door de matras afsnijden. Het schuim zelf houdt ook warmte vast, waardoor het nog zachter wordt en de luchtstroom verder wordt beperkt. Sommige matrassen hebben functies om de warmteontwikkeling te verminderen, maar mensen die warm slapen moeten zich ervan bewust zijn dat zelfs de nieuwste traagschuimen met verschillende infusies nog steeds de neiging hebben om warmer te slapen dan andere matrasmaterialen.
- Lawaai: Een luide matras die piept als je erop beweegt, kan zowel vervelend als storend zijn. We hebben gemerkt dat de meeste schuimrubberen matrassen extreem stil zijn, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die gevoelig zijn voor lawaai.
Hoe voelt het om op een traagschuim matras te slapen?
Als u nog nooit een traagschuimmatras hebt geprobeerd, vraagt u zich natuurlijk af hoe dat aanvoelt. Hoewel woorden het niet perfect kunnen uitleggen, geeft dit gedeelte u een idee:
- Zweven op wolken: Met een meer pluche, dempend gevoel, beschrijven onze testers traagschuim als hoe ze zich voorstellen dat het is om “op een wolk te slapen.”
- Een grote, warme knuffel: Traagschuim vormt zich naar het lichaam en geeft een knuffelend gevoel dat comfortabel kan zijn, maar ook warmte kan vasthouden.
- Totaal onbewogen: Wanneer onze testpersonen op een traagschuimmatras liggen, worden ze bijna niet beïnvloed door bewegingen aan de andere kant van het bed.
- Onder geen druk: De drukverlaging van traagschuim kan de impact verminderen op delen van het lichaam waar u misschien gewend bent pijn of stress te voelen.
- Op één plek: Met weinig veerkracht voelt u zich op een traagschuimmatras meer op uw gemak of zelfs vast op één plek.
Hoe is een Memory Foam matras opgebouwd?
We maken gelijk maar even duidelijk dat een Memory Foam matras niet alleen uit traagschuim bestaat.
Het grootste gedeelte is namelijk gewoon schuim, vaak koudschuim. Er zijn ook hybride modellen die met pocketveren werken. De Memory Foam laag is het bovenste gedeelte van het matras.
De stevigheid van het matras zit dus in de kern, maar de toplaag kan zich aanpassen aan je lichaam. Dit is dus een soort toplaag met aanpassend vermogen.
Memory Foam, voor het eerst ontwikkeld door de NASA en technisch bekend als visco-elastisch schuim, is een van de populairste bestanddelen van matrassen geworden. Voor veel mensen staat traagschuim synoniem voor comfort.
Wanneer kiezen voor traagschuim?
Erg veel mensen kiezen tegenwoordig voor een matras met traagschuim. Dit is eigenlijk best wel logisch, want er zitten grote voordelen aan:
- Een matras wil die zich aan jouw lichaam aanpast
- Erg zacht aanvoelt
- De drukpunten wegneemt
- Geen last hebt van de bewegingen van een ander
- Voor de zijslaper (74% van de mensen)
Let op: Memory Foam matrassen zijn niet voor iedereen geschikt, want ze hebben ook mogelijke nadelen.
Nadelen kunnen zijn:
- Te warm slapen
- Te veel wegzakken in het matras
- Lastiger bewegen bovenop het bed (bv tijdens de seks)
De 10 beste matrassen met Memory Foam
We hebben 10 verschillende categorieën voor de beste Memory Foam matras onderzocht. Wil een matras met traagschuim kies dan jouw Memory Foam matras uit deze lijst:
- Beste Koudschuim Matras met doorontwikkeld traagschuim – Morningstar Stellar (Lees onze TEST)
- 27 centimeter dik tweepersoonsmatras: Hypnia Premium (review)
- Beste Memory Foam matras OVERALL – Emma O2 (review)
- Beste Memory Foam matras prijs-kwaliteitverhouding – M Line Wave (review)
- Goedkoopste Memory Foam matras – Maxi Foam, Beter Bed (review)
- Beste matras Memory Foam matras tegen rugpijn – Tempur Matras Sensation (review)
- Beste Memory Foam matras betaalbare top-kwaliteit – Tempur One (review)
- Beste Memory Foam matras met pocketvering – MLine Slow Motion 6 (review)
- Beste Memory Foam matras aanpasbaar – Snoozzy Matras (review)
- Beste Memory Foam matras voor goede koeling – Bamboo Cool, Beter Bed (review)