
Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van een kniekussen. Want om beter slapen te kunnen slapen, kan een kniekussen een uitkomst zijn. Een kniekussen is een kussen dat tussen of onder de knieën wordt geplaatst voor het slapen, om die reden wordt dit ook wel een beenkussen genoemd. Door te kiezen voor een kniekussen zorg je ervoor dat de druk op je heup en rug verminderd wordt wat een positieve invloed heeft op de nachtrust.
Voor voor de zijslaper is het kniekussen een uitkomst
Ken je dat gevoel, dat je even de dekens tussen je benen legt omdat dat zo lekker ligt? Onderzoek heeft bewezen dat dit dus niet alleen comfortabel is, maar ook nog eens een positieve invloed heeft op onze ligpositie. Met name bij zijslapers kan een kniekussen een groot effect hebben door de rugwervel in de juiste neutrale positie te houden.
Waarom een kniekussen aanschaffen?
Kort gezegd schaf je een kniekussen aan voor een betere nachtrust. Een kniekussen koop je namelijk voor meer ondersteuning en comfort tijdens het slapen. Wie pijn ervaart aan de knieën, rug, heup of benen kan baat bij dit kussen hebben, maar zelfs mensen die enkel kampen met slaapklachten met regelmaat een positieve invloed op de nachtrust. Ook na een operatie kan het kniekussen een uitkomst zijn.
Kniekussens, waar zijn ze te koop?
De kniekussens die wij voor je op een rijtje hebben gezet zijn allemaal online verkrijgbaar, dat wil zeggen dat je de scherpste prijs betaalt en ze in veel gevallen morgen al in huis hebt. Ga je toch liever langs in een winkel dan kun je in het algemeen enkel bij een slaapspecialist terecht.
Hoe werkt een kniekussen?
Dankzij de speciale vorm die een kniekussen heeft is hij zeer eenvoudig in gebruik. Je plaatst het kussen met de inkepingen voor het slapengaan tussen je benen of onder je knieën. Hierdoor word de druk op je knieën en bekken verlicht en blijft je wervelkolom tevens in de juiste neutrale positie. Door de druk te verminderen kan een kniekussen klachten oplossen en in de toekomst zelfs voorkomen.
Waar moet je bij aanschaf op letten?
Bij het aanschaffen van een goed kniekussen zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Net als bij zoveel zaken is goedkoop in sommige gevallen duurkoop, het loont dus om wat extra te investeren in een goede nachtrust.
- Vorm: De meeste kniekussens zijn netjes voorgevormd om zo de contouren van je benen te volgen. Een goed knie kussen voor zijslapers is daarom zo ontworpen dat deze netjes tussen de dijen past. Naast kniekussens voor zijslapers zijn er tevens kussens speciaal ontworpen voor personen die op hun rug liggen. Deze hebben meestal een cilinder- of driehoekige vorm en worden onder de knieën geplaatst.
- Wasbaarheid: Niet ieder kniekussen kan de wasmachine in, hoewel in de meeste gevallen de hoes wel uitwasbaar is. Check dit dus voordat je een kniekussen aanschaft, zo weet je zeker dat je het langst profiteert van jouw kussen.
- Ondersteuning: De ondersteuning die een kniekussen biedt heeft dikwijls te maken met de dikte en stevigheid. Een zwaar persoon kan veel baat hebben bij meer ondersteuning, en dus kiezen voor een stevig en dik kniekussen, terwijl een licht persoon prima met een wat dunner model uit de voeten kan. Ook persoonlijke voorkeur kan hierin een rol spelen.
Wie zou moeten kiezen voor een kniekussen?
Zijslapers en vrouwen die in verwachting zijn zullen het meeste baat hebben bij het gebruik van een kniekussen, maar ook mensen met rug- en heupklachten kunnen met een knie kussen geholpen zijn. Mensen die op hun rug slapen zullen het meeste baat hebben bij het plaatsen van het kussen onder de knieën. Ook hier zorgt het kniekussen vervolgens voor een neutrale positie van de rugwervel.
Wanneer gebruik je geen kniekussen?
Er zijn slapers die enorm veel draaien ‘s nachts, dan blijft een kniekussen mogelijk slecht op zijn plek liggen waardoor het gewenste effect afneemt. Er zijn kniekussens op de markt die zijn voorzien van een band die om het been kan worden bevestigd, mogelijk is dit een oplossing. Ook mensen die op hun buik slapen hebben geen baat bij een kniekussen, dit komt omdat het neutraliseren van de rugwervel bij hen minder van toepassing is.
Bronnen: https://www.sleepfoundation.org/