
Een overzicht van hoe baby’s slapen en manieren om hen te helpen de rust te krijgen die ze nodig hebben.
Het eerste levensjaar van een baby is gevuld met een groot aantal mijlpalen. Regelmatig de nacht doorslapen is er misschien wel een waar ouders het meest naar uitkijken.
Het kan enige tijd duren voordat ouders gewend zijn aan de slaaproutine van een nieuwe baby en leren hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun baby een gezonde hoeveelheid slaap krijgt. Het is normaal dat u vragen hebt over wat normale slaapgewoonten zijn en welke veranderingen zich kunnen voordoen tijdens de eerste 12 maanden van het leven van uw kind.
Hoeveel slaap hebben baby’s nodig?
Slaappatronen veranderen in de loop van het eerste levensjaar van een baby, met inbegrip van het aantal uren slaap dat nodig is en de duur van de slaapperiodes gedurende de dag en de nacht.
- 0 tot 3 maanden: Het is normaal dat pasgeborenen 14 tot 17 uur slapen op een dag van 24 uur, opgesplitst in kortere perioden voor voeding, luierverschoning en interactie met het gezin. Borstgevoede baby’s moeten meestal vaker eten dan flesgevoede baby’s , ongeveer elke 2 uur tegenover elke 3 uur. De American Academy of Sleep Medicine raadt ouders aan zich geen zorgen te maken als het slaappatroon van hun pasgeborene niet overeenkomt met de prognoses, aangezien deze hoeveelheden kunnen variëren vóór de eerste 4 maanden.
- 3 tot 6 maanden: Vanaf de leeftijd van ongeveer 3 maanden daalt de dagelijkse slaapbehoefte van een zuigeling tot 12 à 15 uur. Rond deze tijd begint de slaap zich ook te consolideren in langere perioden omdat baby’s langer zonder voeding kunnen. Ergens in deze periode beginnen de meeste baby’s de hele nacht door te slapen, hoewel er uitzonderingen op de regel zijn.
- 6 tot 12 maanden: Vanaf 6 maanden doen baby’s het grootste deel van hun slaap ‘s nachts. Andere problemen zoals doorkomende tandjes, groeispurts, ziektes of slaapproblemen kunnen echter leiden tot nachtelijk ontwaken. Ouders kunnen ervoor kiezen om meer specifieke slaaptrainingsstrategieën te gebruiken als baby’s in deze fase nog niet de hele nacht doorslapen.
Slaap is essentieel voor de menselijke ontwikkeling. Tijdens de slaap ervaren de hersenen intense activiteit en leggen zij de basis voor hoe wij leren en groeien, met inbegrip van de ontwikkeling van ons gedrag, emoties en immuunsysteem. Slechte slaap in de kindertijd is in verband gebracht met problemen met cognitieve prestaties, sociale vaardigheden, obesitas en levenskwaliteit later in de kindertijd.
Uw baby laat u meestal weten dat hij wil gaan slapen door te huilen, te gapen of in zijn oogjes te wrijven. U kunt deze signalen gebruiken om een schema op te stellen dat voor hem werkt. Als u sterk afwijkt van deze aanbevelingen, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw baby of wijzen op een onderliggend probleem.
Een realistisch doel is om uw baby de hele nacht door te laten slapen tegen de tijd dat hij zijn eerste verjaardag viert. Naarmate ze opgroeien tot peuters en schoolgaande kinderen, zullen hun slaapbehoeften meer gaan lijken op die van volwassenen.
Hoe help je je baby om in slaap te komen (en in slaap te blijven)
Een consistente routine is essentieel om uw baby te helpen ‘s nachts door te slapen. Tijdens de eerste maanden wordt het slaapschema van je baby grotendeels bepaald door zijn voedingspatroon. Maar naarmate hij ouder wordt, kan hij steeds langer doorslapen. Op dit punt kunt u beginnen met het volgen van een dag-nacht schema.
Om uw baby te helpen een gezond circadiaan ritme te ontwikkelen, moet u ervoor zorgen dat uw baby overdag voldoende daglicht krijgt en gestimuleerd wordt. Jonge baby’s hebben overdag meerdere dutjes nodig, maar u kunt experimenteren om een dutjesschema te vinden dat uw baby moe genoeg maakt om ‘s avonds te gaan slapen zonder oververmoeid te raken.
Probeer in de aanloop naar bedtijd een rustgevende sfeer te scheppen en voer elke avond dezelfde bedtijdroutine uit. De volgende rituelen kunnen uw baby helpen om nachtrust te associëren met slapen:
- Een bad nemen
- Een pyjama en een schone luier aantrekken
- Een boekje lezen
- Een slaapliedje zingen
- Voeden voor de nacht
- Een nachtzoen geven
- De lichten dimmen
- De thermostaat lager zetten
- Een rustige omgeving creëren
Een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten voor uw baby is hem te leren zelf in slaap te vallen. Veel baby’s vinden het rustgevend om gewiegd of geknuffeld te worden, maar het is het beste om uw baby in bed te leggen voordat hij echt in slaap valt. Op die manier zijn ze minder angstig als ze ‘s nachts wakker worden en u er niet bent, en vallen ze sneller weer in slaap zonder dat u ze hoeft te helpen.
Wat u moet doen als uw baby niet goed slaapt
Elke baby is anders, dus maak je geen zorgen als je baby zich niet aan alle regels houdt. Hoewel het normaal is dat pasgeboren baby’s ‘s nachts meerdere keren wakker worden, moet u niet aarzelen om met uw kinderarts te praten als u vragen hebt over het slaappatroon van uw baby.
Als uw baby huilend wakker wordt en na een paar minuten niet weer in slaap valt, heeft hij misschien honger, voelt hij zich niet lekker of moet hij een schone luier om. Zorg snel en rustig voor hem of haar en gebruik indien mogelijk een nachtlampje in plaats van het licht aan het plafond. U kunt een angstige baby kalmeren door hem te aaien of een paar geruststellende woorden te zeggen, maar probeer hem niet uit de wieg te halen tenzij het strikt noodzakelijk is.
Door uw baby overdag veel liefde en aandacht te geven en hem ‘s nachts aan te moedigen zelfstandig te zijn, kunt u de verlatingsangst verlichten die veel baby’s rond de 6 maanden beginnen te voelen. Uw baby kan zich ook prettiger voelen met een fopspeen.
Het is niet ongewoon dat baby’s af en toe terugvallen op een onregelmatig slaapschema. Deze slaapproblemen zijn een normaal (en vaak tijdelijk) onderdeel van een gezonde babytijd en kunnen ontstaan door doorkomende tandjes, ziekte, groeispurten, wisselende slaapjes, of wanneer ze nieuwe vaardigheden leren, zoals praten of lopen.
Als je een nieuwe ouder bent, weet je uit eerste hand hoe moeilijk het is om een baby in slaap te sussen als je zelf een slaaptekort hebt. Veel verzorgers vinden dat ze het beste een paar knipoogjes kunnen nemen als de baby slaapt, zelfs als dat betekent dat ze overdag een dutje moeten doen. Wees niet bang om familie en vrienden om hulp te vragen bij de verzorging van de baby als u zich overweldigd voelt.